Билки се наричат всички растения, които съдържат фармакологично активни вещества и оказват едно или друго въздействие върху живите организми. Едва 5 % от съществуващият растителен свят е проучен и е с доказани фармакологични свойства. 

В България съществуват около 3600 растителни вида, от тях се употребяват 650 билки. Билките са едно от най-ценните неща, които природата е създала. Те са известни на хората от древни времена. В тях тече живителния сок на земята и не случайно народа ни ги възпява в песните си от векове.

Богати са на разнообразни химични съединения: алкалоиди, гликозиди, сапонини, полизахариди, танини, флавоноиди, лигнани, кумарини, етерични и тлъсти масла, витамини, микроелементи и др. Често богатият опит на народната медицина и билколечението са служили като отправна точка за откриването и създаването на редица ценни и полезни лекарства.

Голяма част от медикаментите днес се произвеждат от билки.  От билките се правят билкови чайове и отвари, мехлеми, настойки, лапи, екстракти, запарки и др.

Лунен календар

Фаза на луната
Фаза:
Намаляваща

Осветеност:
96%

Възраст:
17 дни

Разстояние:
367,761 Km

Дата:
23-07-2024