Мазнините са задължителна съставка на храната. Енергетичният еквивалент на 1 грам мазнини се равнява на 37,7 килоджаула (9 килокалории).
Хранителните мазнини са единствените доставчици на незаменими (есенциални) мастни киселини, които изпълняват важни мембранни функции и играят ролята на разтворители и преносители на мастно-разтворимите витамини А, D ,Е и К.
Основните мастни групи са:
- Фосфолипиди - главният представител е лецитинът, когото приемаме с житни и бобови семена и зародиши, ядки, нерафинирани растителни масла, месо, риба, хайвер
- Стероли - богати на растителни стероли са гъбите, зародишите на семената и нерафинираните растителни масла. За човешкия организъм основно значение имат животинските стероли холестерол, сквален и техните производни. Богати на холестерол храни са яйчният жълтък, мозъкът, тлъстите меса и мастните произведения, пълномаслените млечни продукти. При нарушение в мастния метаболизъм повишената концентрация на холестерола в кръвната плазма се приема като фактор за атерогенния риск;
- Мастно-разтворими витамини - А, D, Е и К
- Пигменти и други микросъставки
- Триглицериди
- Мастни киселини
- Есенциални мастни - доставят се от мазнините на риби и други морски животни.
Чревната резорбция на мазнините протича безпрепятствено при 90% усвояемост.
Потребностите от мазнините при здравословно хранене са в граници от 68 до 138г/24 часа в зависимост от пола, възрастта и физическото натоварване. При диетично и профилактично хранене енергийният дял на мазнините трябва да представлява по-малко от 30% от общия енергиен прием.
В таблицата са поместени основните продукти, богати на мазнини със съответното процентно съдържание.
Животински мазнини | Млечни мазнини | Растителни мазнини |
---|---|---|
Мазнина - черен дроб от треска 99.9% | Масло 83.2% | Царевично масло 99.9% |
Свинска мас - топена 99.7% | Сметана - разбита (40%) 40% | Соево масло 99.9% |
Говежда мазнина от печено месо 96.5% | Яйчен жълтък 32% | Палмово масло 99.8% |
Бекон 65% | Сметана - разбита (10%) 10% | Слънчогледово масло 99.8% |
Зехтин 99.6% | ||
Ленено масло 99.5% | ||
Сусамово масло 99.5% | ||
Орехово масло 91.5% | ||
Кокосово масло 90% | ||
Майонеза 80% | ||
Маргарин 80% | ||
Кокосово брашно 62% | ||
Фъстъчено масло 50% | ||
Авокадо 24% | ||
Маслини черни 22% | ||
Маслини зелени 13.3% |