НачалоЗдравна ЕнциклопедияАлтернативно лечение

ЗАБОЛЯВАНИЯ

"Медицината е изкуство да се подражава на лечебната сила на природата"
Хипократ

 

Най-скъпото за човека е здравето, което в голяма степен зависи от начина на живот и връзките му с околната среда. Много от нас, търсейки нови, по-добри и "престижни" синтетични медикаменти, забравят за народна медицина, която в продължение на хилядолетия е лекувала човека само и единствено с помощта на билките.
В световен мащаб са познати около 500 000 растителни вида, но само около 5% от тях са проучени като фармакологично активни вещества. Това показва само едно - съществува огромен резерв от все още непроучени видове и възможности за откриване на нови лечебни растения.

В България съществува голямо богатство и разнообразие от растителни видове, приблизително около 3 600 на брой. От тях се употребяват около 650 лечебни растения, като 300 вида се събират ежегодно.

Благодарение на разнообразните климатични и почвени условия, билките като естествен енергиен и хранителен източник съдържат висок процент биологично активни вещества. Богати са на разнообразни химични съединения като алкалоиди, гликозиди, сапонини, полизахариди, дъбилни вещества, флавоноиди, лигани, кумарини, етерични масла, витамини, микроелементи.

  

Лунен календар

Фаза на луната
Фаза:
Намаляваща

Осветеност:
96%

Възраст:
17 дни

Разстояние:
367,781 Km

Дата:
23-07-2024