Кестените могат да се пекат и да се ядат подобно на всички други видове ядки. Те са чудесна добавка към Коледната пуйка и се комбинират добре с обикновено или брюкселско зеле. За разлика от другите видове ядки, кестените са много ниско калорични (1 грам мазнини в 7 кестена).
Как да им махнете кората
С помощта на остър нож направете по един разрез от плоската страна на всички кестени. Обелете кората и изпечете вътрешността.
Инструкции за приготвяне
Печене на фурна (препоръчва се, когато кестените ще се ядат самостоятелно)
Загрейте фурната до 200 градуса. Махнете корите, както е указано по-горе. Наредете ги на един пласт върху плоска тава и ги печете 10 мин. Обелете ги с помощта на малък остър нож. Готови са за консумация. Яжте ги, докато са още много горещи: тогава са най-вкусни.
Печене на микровълнова фурна (препоръчва се, когато кестените ще се използват в рецепта)
Махнете корите, както е указано по-горе. Подредете ги на един пласт в плитка и достатъчно голяма чиния. Печете ги на най-висока степен: 250 гр – 6 мин, 500 гр – 8 мин.
100 грама печени кестени съдържат:
| Източник: www.nutritiondata.com | % от необходимата дневна стойност | |
|---|---|---|
| Калории | 245 | |
| Калории от мазнини | 18 | |
| Мазнини | 2 гр | 3% |
| В т.ч. наситени мазнини | 0 гр | 2% |
| Холестерол | 0 мг | 0% |
| Натрий | 2 мг | 0% |
| Въглехидрати | 53 гр | 18% |
| В т.ч. растителни влакна | 5 гр | 20% |
| Захар | 11 гр | |
| Протеини | 3 гр | |
| Витамин А | 0% | |
| Витамин С | 43% | |
| Калций | 3% | |
| Желязо | 5% |